Tvangstanker

Lider du af tvangstanker?

Tankefeltterapi kan hjælpe dig:

  • Enestående kort behandlingstid (ofte få timer)
  • Dokumenteret succesrate på 90%
  • Ingen bivirkninger og ingen tilbagefald

 

Tvangstanker og tvangshandlinger, også kaldet OCD (obsessive compulsive disorder), er noget man udvikler på baggrund af en presset eller overbelastet psyke. Dvs. for mange ubearbejdede indre konflikter man har fortrængt eller lukket af for.

 

Når situationer bliver for uoverskuelige følelsesmæssigt, gør vi det, at vi stopper det hele ned i den “kasse”, der hedder psyken. Vi lægger vores smertefulde og overvældende følelser ned i denne kasse, lægger låg på, og lader som om, det ikke er der. Det gør vi, fra vi er helt små, og på denne måde overlever vi kærlighedstab, afvisninger, krænkelser, fysisk og psykisk vold og overgreb.

 

Disse fortrængninger og de adfærdsmønstre, vi heraf udvikler, kaldes overlevelsesstrategier. Hvis fx éns mor dør, mens man er barn, vil dette tab og denne sorg medføre så voldsom en smerte, at barnet bliver nødt til at lukke af for følelserne for at kunne udholde livet. Så udvikler man et handlemønster, et adfærdsmønster, nogle strategier til, hvordan man undgår at mærke dette tab. Man bliver hård og fjendtlig, eller man pleaser og står til rådighed. Men smerten er der, man vælger bare ikke at være i kontakt med den.

 

Hvordan opstår tvangstanker?

Hvis for mange af denne slags ubearbejdede voldsomme oplevelser (traumer) hober sig op, sker der en psykisk overbelastning. Psyken “koger over” eller “brænder sammen”. Dog ikke uopretteligt. Tvangstanker og tvangshandlinger er symptom-reaktioner og symptom-lidelser. Dvs. det er kroppens eller psykens måde at gøre én opmærksom på, at man er langt ude over éns grænser, at man alt for længe har brugt ressourcer, man ikke havde, og at det nu er tid at stoppe op, og tage sig af disse følelser og lukninger.

 

Disse lidelser er således en reaktion på noget, der ligger meget dybere. Dvs. mange stærke og voldsomme følelser, der har været så uoverskuelige og overvældende for én, at man har været nød til at lukke af for dem.

Behandling af tvangstanker og tvangshandlinger

Når man skal påbegynde en behandling af tvangstanker, bliver man derfor nødt til at kigge på, hvad der ligger nedenunder. Hvilke følelser og oplevelser ligger til grund. Det er ofte meget gamle lukninger og tidlige strukturer.

 

Fælles er det for personer, der lider af tvangstanker, at der næsten altid ligger meget stærke følelser af skyld og skam. Disse følelser fylder så meget i én, at man simpelthen ikke kan rumme dem. Det indre følelsesmæssige kaos har vokset sig så stort, ens følelsesliv er så uoverskueligt, at man har mistet grebet om det og dermed også med sig selv. Derfor sker der det, at man overfører en manglende indre kontrol og styring til en ydre kontrol og styring. Det er selve psykologien i en OCD- eller tvangslidelse.

 

Når det indre er kaotisk, strukturerer man det ydre på en ekstrem måde. Derved undgår man at forholde sig til det indre, som er for lidelsesfuldt at have kontakt til, og som man slet ikke aner, hvordan man skal håndtere.

Under et behandlingsforløb med tankefeltterapi, gør man det, at man går ind og behandler på disse følelser, både følelser éns tvangstanker eller tvangshandlinger består af, og ligeledes på de følelser der ligger nedenunder – dem der har udløst lidelsen.

 

Det er ekstremt vigtigt, at man får samlet op på det, der ligger nedenunder. En symptomreaktion er blot en forsvarsmekanisme. Dvs. en adfærd eller et sæt af følelser, der beskyttet én mod noget dybere og langt mere smertefuldt. Der er på denne måde altid en rigtig god grund til, at vi har de følelser, vi har, eller det adfærdsmønster vi har.

 

Uanset hvor vanskeligt og svært det er at have angst eller OCD, så er disse følelser der af en grund. I en behandling af tvangstanker, går man derfor både ind og behandler på symptomfølelserne, tvangstankerne og tvangshandlingerne, men man er også nødt til at gå nedenunder og behandle på de følelsesmæssige lag, der ligger dybere. På denne måde kan det lade sig gøre at behandle sig ud af en tvangslidelse.

 

Kontakt mig

Lider du af negative følelser, kan jeg hjælpe dig! Med tankefeltterapi kan man naturligt og målrettet behandle på alle lidelser, følelser, symptomer og reaktioner. Virkning indtræder med det samme. Efter kun få timers behandling oplever mange et drastisk fald i symptomerne. Ring gerne til mig på 40368782, for at høre nærmere, eller for at booke en tid. Du er også velkommen til at udfylde kontaktformularen, eller skrive direkte på min mail tft@elisabethaarup.dk. Alle henvendelser bliver besvaret inden for 24 timer.